NAUČNO DOKAZANO: Alkohol je štetniji po žene, nego po muškarce

Ispitivanje je trajalo čak 14 godina, na uzorku od 4.700 ispitanika, starosti od 18 do 64 godine. Od njih se samo 149 smatra alkoholičarima, 119 muškaraca i 30 žena.

Istraživanje je pokazalo da je rizik od smrti, kod žena sklonih alkoholu, čak 460% veći od rizika ljudi koji žive normalnim životom. Kod muškaraca sklonih alkoholu, ovaj procenat iznosi 190%.

Ovo istraživanje jedno je od prvih istraživanja o alkoholizmu koje se odnosi na razlike u polu, jer su podaci o polu retki, čak i u kliničkim uzorcima.

Tokom istraživanja postojala su dva glavna ograničenja. Prvo je da je samo manjina registrovanih alkoholičara bila na lečenju, ali nema saznanja o tome kako se odabiraju kandidati. Drugo ograničenje je da nemaju dokaza o mogućim učincima lečenja specijalizovanog alkoholizma i uticaju na smrtnost među ljudima kojima je dijagnostikovan alkoholizam.

Zaključak istraživanja važan je za sve žene, posebno one sklone kojoj čašici više i upozorava lepši pol da treba biti jako oprezan jer im alkohol šteti više nego muškarcima.

Uostalom, mera svega u životu je umerenost, koja damama jedino i priliči!

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još