Potpisan protokol o saradnji u oblasti infrastrukture

BEOGRAD, 4. maja 2010. (Beta) - Predstavnici Srbije i Češke potpisali su u utorak u Beogradu Protokol o saradnji u oblasti infrastrukture, koji će omogućiti modernizaciju i rekonstrukciju deonice pruge na Koridoru 10 od Niša do Dimitrovgrada.

"Češka Eksportna banka će odobriti Vladi Srbije kredit od 120 milona evra koji će se iskoristiti za kompletnu elektrifikaciju pruge", rekao je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Mlađan Dinkić nakon potpisivanja Protokola sa ministarom industrije i trgovine Češke Vladimirom Tošovskim.

Prema njegovim rečima, "kamatna stopa iznosi oko 2,5 odsto na godišnjem nivou", rok otplate je 10 godina, uz period počeka od godinu dana, a Srbija je obezbedila garanciju za taj kredit u budžetu za ovu godinu. "Radove će izvoditi konzorcijumi čeških i srpskih firmi", rekao je on ističući da će taj projekat uposliti vodeće firme iz obe zemlje, omogućiti zapošljavanje, ali i prodaju domaćeg građevinskog materijala.

Dinkić je objasnio da bi na osnovu Protokola trebalo da se završe pregovori između srpskog Ministarstva finansija i češke Eksportne banke, iako su ključni uslovi već dogovoreni. Kako je dodao, trebalo bi da se završe i pregovori oko izvođačkog ugovora između češkog i srpskog konzorcijuma firmi koje će obavljati radove na pruzi. "To će koordinirati Ministarstvo za Nacionalni investicioni plan i Ministarstvo za infrastrukturu", rekao je on.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.