POBEDITE GENETIKU: Tri najbolja načina za sprečavanje infarkta

I pored toga što mnogi smatraju da se malo šta može učiniti kada je genetika u pitanju, dokazano je da od pomoći mogu da budu jednostavne aktivnosti za koje sigurno možete da odvojite nekoliko trenutaka dnevno - i tako pobedite genetiku.

Istraživanja, objavljena u magazinu American Heart Association’s journal - Circulation, bazirala su se na analizi prikupljenih informacija od oko 500.000 ljudi starosti između 40 i 69 godina, i njihove genetske predispozicije u periodu od 6 godina.

Naučnici su zaključili da samo malo više fizičke aktivnosti može očuvati zdravlje srca za visokih 49 odsto, kod osoba koje imaju genetske predispozicije za infarkt, piše N1.

Vežbe koje su dobre za zdravo srce su:

- Brzo hodanje: Jedna studija je utvrdila da brzo hodanje u trajanju od dva i po sata nedeljno smanjuje rizik od srčanog ili moždanog udara za čak 30 odsto, iako mnogi stručnjaci preporučuju hodanje i do između 30 i 60 minuta pet puta nedeljno. Toliko je, naime, potrebno da biste srcu obezbedili optimalno zdravlje.

- Trčanje: Kao i kod hodanja, treba početi laganijim tempom, na primer, sa 5 minuta rastezanja pre samog trčanja. Studija Medicinske škole Univerziteta Stanford tvrdi da redovno trčanje, ne samo što pomaže srcu, već i usporava proces starenja.

- Vožnja biciklom: Najveća prednost ovakvog vežbanja je to što održavate ubrzan ritam otkucaja srca duže vreme. Stručnjaci preporučuju najmanje 20 minuta vožnje biciklom, kako biste iz nje mogli da izvučete maksimalnu korist.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još