Vrata NATO ostaju otvorena za Balkan

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Ambasador Češke pri NATO Martin Povejšil izjavio je da će Srbija moći da bira između niza instrumenata koje nudi program NATO "Partnerstvo za mir", čim NATO potvrdi Bezbednosni sporazum koji je sa Srbijom sklopio o zaštiti klasifikovanih informacija.

Povejšil je u intervjuu objavljenom u sredu za internet portal Transkonflikt.com (www.transconflict.com) podsetio da Srbija kao članica "Partnerstva za mir" već koristi određene instrumente u okviru Programa individualnog partnerstva, kao što su specijalizovani seminari, kursevi, simpozijumi i trening programi.

"Međutim, za učešće u većini od njih, preduslov je sertifikacija Bezbednosnog sporazuma, što je do sada bila prepreka za punopravno učešće Srbije u Partnerstvu za mir", rekao je češki ambasador, koji je prošle sedmice boravio u Beogradu. Povejšil je ocenio da u predstojećim godinama neće doći do bitnijih promena u prirodi zapadne alijanse i da će se "nastaviti politika otvorenih vrata NATO, uključujući i Balkan".

Pogledajte još