22. jun

1533 – Turski sultan Sulejman II Veličanstveni potpisao je sa Austrijom ugovor o miru, nakon drugog neuspešnog pohoda na Beč.

1535 – Mesec dana nakon što ga je papa proizveo u kardinala, u Londonu je pogubljen Džon Fišer (John Fisher). On je odbio da prizna kralja Henrija VIII (Henry) za poglavara novoformirane Engleske crkve.

1757 – Rođen je britanski istraživač DŽordž Vankuver (George Vancouver), koji je plovio sa kapetanom Kukom (Cook) 1772. i 1776. i istraživao Australiju, Vankuver i Island. Posebno su značajna njegova istraživanja pacifičke obale Severne Amerike. Po njemu su dobili naziv grad i ostrvo u Kanadi.

1805 – U Đenovi je rođen italijanski političar i revolucionar Đuzepe Macini (Giuseppe Mažini), jedna od najznačajnijih ličnosti u pokretu za oslobođenje i ujedinjenje Italije.

1815 – Nakon poraza kod Vaterloa Napoleon Bonaparta (Bonaparte)abdicirao je drugi i poslednji put.

1826 – U Panami je, na inicijativu južnoameričkog revolucionara Simona Bolivara, održan Panamerički kongres čiji je cilj bio ujedinjenje južnoameričkih republika.

1826 – Rođen je Bogoboj Atanacković, pisac ranog srpskog romantizma, pobornik reformi Vuka Karadžića i jedan od obnovitelja srpske proze nakon oslobađanja Srbije od turske vlasti (“Dva idola”, “Bunjevka”, “Darak”, “Srpkinja”).

1874 – Uspostavljena je prva telegrafska veza Brazila i Evrope.

1894 – Afrička država Dahomej (Benin) je postala francuska kolonija.

1898 – Rođen je nemački pisac Erih Marija Remark (Erić Maria Remarque). Postao je poznat po antimilitarističkom romanu “Na zapadu ništa novo”, koji je preveden na mnoge jezike i filmovan, a u Nemačkoj zabranjen po dolasku Hitlera na vlast.

1906 – Rođen je američki filmski scenarista, producent i režiser austrijskog porekla Bili Vajlder (Billy Wilder). Dobitnik je nekoliko Oskara i nagrada na festivalima u Kanu i Veneciji (“Bulevar sumraka”, “Sabrina”, “Ljubav popodne”, “Svedok optužbe”).

1914 – Srpski kralj Petar Karađorđević povukao se s vlasti, a kraljevska ovlašćenja dobio je njegov drugi sin Aleksandar, koji je 1. decembra 1918. postao regent Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, a nakon smrti oca 1921. kralj.

1940 – Francuska je u Drugom svetskom ratu potpisala kapitulaciju u Konpjenju, mestu u kojem je francuski maršal Foš (Foć) 1918. godine primio kapitulaciju Nemačke posle Prvog svetskog rata; general De Gol (Gaulle) sastavio je u Londonu vladu Slobodne Francuske.

1941 – Počela je operacija “Barbarosa” u Drugom svetskom ratu u kojoj su Hitlerove trupe sa više od 150 divizija napale ŠSR duž cele granične linije između Baltičkog i Crnog mora; Italija i Rumunija su objavile rat ŠSR-u.

1941 – Centralni komitet Komunističke partije Jugoslavije uputio je proglas u kojem je pozvao narode Jugoslavije na ustanak protiv nemačke okupacije.

1965 – Japan i Južna Koreja potpisali su u Tokiju sporazum o uspostavljanju diplomatskih odnosa.

1969 – Umrla je američka filmska glumica i pevačica Džudi Garland (Judy), koja se kao devojčica proslavila ulogom u filmu “Čarobnjak iz Oza” za koju je dobila Oskara.

1987 – Umro je američki filmski glumac i igrač Fred Aster (Astaire), koji se proslavio u holivudskim muzičkim filmovima sa partnerkom Džindžer Rodžers (Ginger Rogers).

1994 – Predstavnici Rusije potpisali su u sedištu NATO u Briselu program ove vojne alijanse “Partnerstvo za mir”.

2000 – Američka svemirska letelica “Marsov osmatrač” otkrila jenaznake o postojanju vode na Marsu.

2001 – Nemačka je počela isplatu ratne odštete ljudima koje je nacistička vlast tokom Drugog svetskog rata držala na prinudnom radu.

2001 – Ustavni sud Turske zabranio je rad glavnoj opozicionoj proislamskoj Partiji vrline, koja je u parlamentu imala 102 poslanika, zbog njene anti-sekularne aktivnosti. Mesec dana kasnije polovina poslanika te partije osnovala je novu stranku pod nazivom “Saadet”.

2003 – U okviru druge svoje posete Bosni i Hercegovini poglavar Rimokatoličke crkve Jovan Pavle Drugi po prvi put je posetio Republiku Srpsku.

2003 – Indijski premijer Atal Behari Vadžpaji (Vajpayee) doputovao je u zvaničnu posetu Pekingu. To je prva poseta jednog indijskog premijera Kini u poslednjih deset godina.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.