Sprečiti širenje grčke krize

LONDON, 06. maj 2010. (FoNet) - Evropska centralna banka održaće danas sastanak u Lisabonu, na kojem će guverneri centralnih banaka zemalja evrozone pokušati da nađu način da spreče širenje grčke dužničke krize na druge zemlje.

Na berzama u Aziji je u četvrtak zabeležen veliki pad vrednosti akcija na početku radnog dana, zbog zabrinutosti da bi ekonomski problemi sa kojima je suočena Grčka mogli da se prošire na druge evropske zemlje, prenosi BBC.

Indeks Nikei u Tokiju je izgubio tri odsto vrednosti samo par sati po otvaranju berze, a isti trend je zabeležen na berzama u Južnoj Koreji i Hong Kongu.

Predavač na Londonskoj školi ekonomije Spiros Ekomides rekao je za BBC da nije fer svaljivati krivicu na aktulnu vladu u Atini za situaciju u kojoj se našla Grčka posle 30 godina zloupotrebe sistema.

"Vlada Grčke mora da se pomeri sa obećanja na preduzimanje mera štednje, ma koliko one strašne bile. Smatram da grčka vlada, postepeno, treba da stvori konsenzus među što većim brojem činilaca u grčkom društvu i političkom sistemu", rekao je on.

Pogledajte još