ISPUNJENI SVI USLOVI: Saudijke od 24. juna mogu da voze automobile

- Ispunjeni su svi uslovi da bi žene mogle da voze - rekao je general Mohamed al-Basami, direktor odseka za saobraćaj u ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je naveo da kraljevski dekret kojim se ženama dozvoljava da voze stupa na snagu 24. juna.

- Žene starije od 18 godina će morati da polože vozački ispit - rekao je Basami.

Auto-škole za žene su otvorene u pet najvećih gradova u kraljevstvu. Saudijke koje imaju strane vozačke dozvole moći će da ih zamene za saudijska dokumenta.

Kralj Salman je u septembru prošle godine odlučio da ukine zabranu Saudijkama da voze, u okviru reformske politike koju vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Saudijska Arabija je jedina zemlja u svetu u kojoj žene nemaju pravo da sednu za volan, ali u toku je niz reformi koje za cilj imaju veće učešće žena u ekonomskom i društvenom životu tog ultrakonzervativnog kraljevstva.

Žene od skoro mogu da otvaraju firme i prisustvuju fudbalskim utakmicama i koncertima. Bioskopi su ponovo otvoreni posle 35-ogodišnje zabrane a projekti u domenu zabave su sve brojniji.

Međutim, Saudijke su i dalje potčinjene u sistemu muškog nadzora i potrebna im je saglasnost muškog člana porodice za putovanje, studiranje ili bavljenje određenim profesijama.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još