ISPUNJENI SVI USLOVI: Saudijke od 24. juna mogu da voze automobile

Ispunjeni su svi uslovi da bi žene mogle da voze – rekao je general Mohamed al-Basami, direktor odseka za saobraćaj u ministarstvu unutrašnjih poslova.

On je naveo da kraljevski dekret kojim se ženama dozvoljava da voze stupa na snagu 24. juna.

Žene starije od 18 godina će morati da polože vozački ispit – rekao je Basami.

Auto-škole za žene su otvorene u pet najvećih gradova u kraljevstvu. Saudijke koje imaju strane vozačke dozvole moći će da ih zamene za saudijska dokumenta.

Kralj Salman je u septembru prošle godine odlučio da ukine zabranu Saudijkama da voze, u okviru reformske politike koju vodi prestolonaslednik Mohamed bin Salman.

Saudijska Arabija je jedina zemlja u svetu u kojoj žene nemaju pravo da sednu za volan, ali u toku je niz reformi koje za cilj imaju veće učešće žena u ekonomskom i društvenom životu tog ultrakonzervativnog kraljevstva.

Žene od skoro mogu da otvaraju firme i prisustvuju fudbalskim utakmicama i koncertima. Bioskopi su ponovo otvoreni posle 35-ogodišnje zabrane a projekti u domenu zabave su sve brojniji.

Međutim, Saudijke su i dalje potčinjene u sistemu muškog nadzora i potrebna im je saglasnost muškog člana porodice za putovanje, studiranje ili bavljenje određenim profesijama.

Izvor: Beta
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.