Španski metar 2010

Ovogodišnji "Španski metar" se održava pod geslom "Za šaku nade" i prikazivaće devet dugometražnih filmova snimljenih u poslednje 4 godine u selekciji Nebojše Popovića.

Ova španska ostvarenja se bave običnim ljudima "koji pokušavaju da nađu svoje mesto pod suncem, da budu dobri i da im bude dobro, što nikad nije bilo lako, a pogotovo danas", navodi se u saopštenju Kulturnog centra Beograda.

Festival će 14. maja biti otvoren filmom "Plesačica i lopov" Fernanda Truebe (trejler u nastavku), koji je imao devet nominacija za nagradu Goja i bio španski kandidat za Oskara. Radnja fima je smeštena u Čile gde predsednik, po dolasku demokratije, objavljuje amnestiju za sve zatvorenike koji nisu ubice. Slavni pljačkaš banaka Vergara Grej i mladi prestupnik Anhel Santjago imaju sopstveni plan za slobodu. Međutim, njihovi putevi će se ukrstiti i krenuti u sasvim drugačijem smeru kad im u živote uđe mlada balerina Viktorija.

Tokom trajanja ove sjajne petodnevne filmske revije, posetioce očekuju i sledeći zanimljivi naslovi: "Pod zvezdama Estelje", "Vatreno krštenje", "Beži od mene", "Život i ništa drugo", "Dan za opuštanje", "Put posut zvezdama", "Osam sastanaka" i "Dobar život".

Filmovi će biti prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na srpskom i engleskom jeziku.

Pogledajte još