Međunarodno prisustvo odvajalo Kosovo od Srbije

BEOGRAD, 12. maja 2010. (Beta) - Analitičar Dušan Janjić ocenio je u sredu da je međunarodno prisustvo na Kosovu sve vreme odvajalo Kosovo od Srbije i stvorilo pretpostavku za nastanak nezavisne države.

Janjić je to rekao u Institutu za međunarodnu politiku i privredu na promociji monografije "Međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji 1999. - 2009." autorki Ivone Lađevac, Svetlane Đurđević Lukić i Ane Jović Lazić. Prema njegovim rečima, to je i osobenost međunarondog prisustva na Kosovu u odnosu na međunarodno prisustvo u ostalim delovima sveta. Janjić, koji je direktor Foruma za etničke odnose, ocenio je da su danas međunarodni predstavnici na Kosovu u situaciji da rade na jačanju novonastale države, mada se često izjašnjavaju da su statusno neutralni, što, međutim, nije istina.

Državni skeretar Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović ocenio je na promociji da je međunarodno prisustvo na Kosovu nakon 10 godina smanjeno na osnovu dobrih ocena stanja sa kojim se ne bi složili žitelji Pokrajine, a sve u cilju da se napravi prostor za delovanje Evropske unije.

Profesor Fakulteta političkih nauka Predrag Simić ocenio je da tehnički pregovori Beograda i Prišitne, koji se često pominju, samo treba da potvrde ono što je već odlučeno, ali i da se od Beograda ne očekuje da prizna tu nezavisnost.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.