Danubius Food Planet: Mađarska danas predstavlja svoju hranu, igre i pesme

Jučerašnji dan je bio posvećen Rumuniji.

Sa nama je na Trgu slobode bila Emanuela Gavrilovici, Rumunka koja volonterski drži časove rumunskog u Društvenom centru. Govorila nam je o rumunskoj kulturi i običajima, simulirala sa publikom jedan čas rumunskog i odsvirala nekoliko rumunskih tradicionalnih pesama na fruli.

Novosađani su imati priliku da probaju tradicionalno rumunsko jelo - mititei sa umakom od sira, koje je veoma slično sprskim ćevapima.

Danas će nam se predstaviti Mađarska.

Prisutnima će se obratiti predstavnici Mađarskog konzulata u Subotici i Nacionalnog veća Mađara iz Subotice.

Predstavljanje Mađarske organizovano je uz pomoć Lokalne samouprave Srbobran i pomoćnice predsednika opštine Bergel Aranke, Saveza vojvođanskih Mađara i civilnog udruženja Citadela iz Srbobrana.

Novosađani će imati priliku da probaju mađarske kobasice i perkelt. O tome će više pričati Vince Horvat, član udruženja Citadela.

Na Trgu slobode nastupiće Folklorno udruženja "Pitypang / Maslačak" iz Srbobrana. Folklorno udruženje "Pitypang" iliti "Maslačak" dolazi iz Srbobrana, malog gradića iz centralnog dela Bačke, udaljeno samo 30 km od Novog Sada. Udruženje je osnovano 2014, u početku sa dve folklorne grupe, a od tada sa mnogo truda i entuzijazma danas već skoro 100 deca svira, peva i pleše folklor u Udruženju Pitypang. Cilj Udruženja je širenje izvorne mađarske narodne muzike, folklora i igara, negovanje vrednosti narodne umetnosti i učvršćivanje identiteta najmlađih generacija. Sa vojvođanskih folklornih takmičenja naša deca se već duži niz godina vraćaju sa zlatnom, srebrnom i bronzanom medaljom, i redovno nastupaju i u Mađarskoj.

Nastup otvara devojački hor „Bodorka“, koji će pred publiku izaći sa pesmama iz regije Rabakez. Rabakez se nalazi na severnozapadnom delu Mađarske i poznata je po veoma bogatom folklornom tradicijom. U nastavku programa plesna grupa „Csipicsóka” nastupa sa igrama i plesovima iz regije Šomođ. “Zemlja Šomođ“ kako ga i dan danas zovu u Mađarskoj, nalazi se pored reke Balaton. Treći izvođač je dečiji hor „Szilke“, koji će izvesti dečije pesme. Njih prate dečija plesna grupa „Sziporka“ sa vojvođanskim dečijim igrama. Na kraju nastup zatvara grupa „Suttyó” sa igrama iz Ćukod.

Predstaviće nam se i Tot Vajda duo koji čine saksofon i sintisajzer.

Dobrodošli na Trg slobode i "Danubius Food Planet". Program počinje u 18 časova.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru "Danubius Food Planeta" predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura "stare novosadske kafane", Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

"Danubius Food Planet" organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija. 

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.