REGIONALNI FORUM: Podsticanje profesionalizacije i konkurencije u javnim nabavkama

Da bi se ostvarili ovi ciljevi, neophodno je da se sagledaju faktori koji deluju i na strani naručioca i na strani ponuđača”, poručio je Predrag Jovanović, direktor Uprave za javne nabavke na otvaranju Regionalnog foruma: „Podsticanje profesionalizacije i konkurencije u javnim nabavkama“.

Regionalni forum je organizovala Uprava za javne nabavke u okviru projekta „Podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji“, koji se sprovodi uz podršku EU.

Forum je, pored domaćih stručnjaka iz ove oblasti, okupio predstavnike regulatornih tela iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Albanije čime je omogućena razmena iskustava i dobre prakse u čitavom regionu, kao i nastavak dobre saradnje između regionalnih institucija za javne nabavke.

Načine unapređivanja prakse javnih nabavki zajednički su razmatrali praktičari i predstavnici akademske zajednice, Privredne komore Srbije i organizacija civilnog društva.

Prvog dana Foruma predstavljeni su nalazi istraživanja i preporuke za unapređenje procesa odlučivanja i sprovođenja  postupaka javnih nabavki. Ova vrsta istraživanja je prvi put rađena u Srbiji, a učesnici su imali prilike da se upoznaju i sa dobrom praksom Holandije koja ima bogato iskustvo u ovoj oblasti. Takođe su razmatrana ključna pitanja razvoja profesionalzacije javnih nabavki na osnovu iskustava i dobre prakse Kanade i Hrvatske.

Drugog dana Regionalnog foruma biće predstavljeni faktori koji ograničavaju konkurenciju na tržištu javnih nabavki u Srbiji, kao i iskustva zemalja EU kako da se poveća broj ponuda po postupku, posebno putem rasta učešća malih i srednjih preduzeća. Takođe biće razmatrani pokazatelji pomoću kojih naručioci mogu da otkriju “dogovaranje ponuđača” i mere za sprečavanje ove pojave koje su se pokazale efikasnim u zemljama EU, poput Austrije i Mađarske.

Predstavnici Komisije za zaštitu konkurencije predstaviće svoja iskustva u suzbijanju ograničavanja konkurencije u postupcima javnih nabavki.

Teja Kolar, tim lider IPA projekta „EU podrška daljem unapređenju sistema javnih nabavki u Srbiji“ izrazila je zadovoljstvo što je Uprava za javne nabavke prepoznala važnost ovih tema, kao i što će na Forumu učestvovati govornici iz regiona, EU i Kanade što je omogućilo široku razmenu iskustava.

Pogledajte još