Balkanu dati jasnu perspektivu članstva u EU

BRISEL, 17. maja 2010. (Beta) - Svim državama zapadnog Balkana do 2014. godine treba pružiti čvrste garancije da će postati članice Evropske unije, ocenili su eksperti savetodavne Grupe za razmatranje (The Reflection Group), koju je formirao Evropski savet.

To je u ponedeljak u intervjuu za sajt Juroaktiv (www.euroactiv.com) izjavila članica te grupe Kalipso Nikolaidis, profesorka međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Oksfordu i savetnica za evropska pitanja grčkog premijera Jorgosa Papuljasa.

"Mi smo zaista razmatrali ideju da 2014. godinu postavimo kao neki rok do kada bi sve zemlje regiona (zapadnog Balkana) trebalo da dobiju apsolutno odlučnu potvrdu da će postati članice (EU) i jasnu mapu puta koja će pokazati šta je preostalo da se uradi", izjavila je Nikolaidis.

Ona je za Juroaktiv navela da su svi članovi Grupe, kojom predsedava bivši španski premijer Felipe Gonzales, izuzetno posvećeni tome da region zapadnog Balkana postane deo EU. Tu ideju posebno podržava Grčka, podvukla je profesorka Nikolaidis.

Nikolaidis je najavila da će članovi Grupe organizovati sastanak sa nevladinim organizacijama i fondacijama 16. juna, dan uoči samita EU. Cilj tog sastanka je razmena mišljenja i ideja vezanih za region zapadnog Balkana.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.