NA AERODROMU SAVETUJU DEVOJKE: Spasite se, stavite kašiku u gaće

Kašika će aktivirati detektore metala, zbog čega će devojke biti odvedene u stranu ili u kabinu kako bi bile pretresene, a tada će službenicima aerodroma ili obezbeđenju moći da kažu o čemu se radi. Osoblje koje radi na tom aerodromu obučeno je kako da reaguje u takvim situacijama.

Švedska nacionalna linija za pomoć primila je 139 poziva kojma su prijavljeni brakovi sa decom ili prisilni brakovi. Aktivisti ohrabruju i druge gradove da slede primer Geteborga i usvoje inicijativu "kašika", kako bi zaštitili devojke žrtve otmica.

Ovu ideju pokrenulo je britansko dobrotvorno udruženje "Karma Nirvana", koje je saopštilo da je ova taktika od prisilnih brakova već spasila veliki broj devojaka u Velikoj Britaniji. Oni su zatražili veće kazne za to krivično delo, nakon što je policija otkrila 3.500 takvih slučajeva u poslednje tri godine.

Prema podacima nevladinih organizacija, a na osnovu studije iz 2015. godine, 38.000 devojčica i žena u Švedskoj je podvrgnuto obrezivanju polnog organa. Među njima su većinom žene iz Somalije, Eritreje, Etiopije, Egipta i Gambije.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pexels

Pogledajte još