Treba sačuvati evropsku ideju

BERLIN, 19. maja 2010. (Beta) - Savezna kancelarka Angela Merkel u sredu je u Bundestagu krizu zajedničke evropske valute evro nazvala "egzistencijalnom krizom za Nemačku i za Evropu".

"Tu krizu moramo da prebrodimo. Monetarna unija je sudbinska zajednica. Ovde nije reč ni o čemu ni manjem ni većem, nego o tome da treba očuvati evropsku ideju", rekla je Angela Merkel u sredu u Bundestagu.

Konzervativna kancelarka je podnela vladin izveštaj o paketu mera za zaštitu evra koji je prošle sedmice usvojila Evropska unija (EU) i koji treba da odobri i nemački savezni parlamant.

Ključni deo govora pred poslanicima bila je poruka EU-partnerima da će Berlin u svim daljim pregovorima zahtevati da se strogo poštuju kriterijumi stabilnosti, koji su se kao pozitivan instrument pokazali i u Nemačkoj. "Pravila ne smeju da se ravnaju prema najslabijima. Kriterijumi (stabilnosti) moraju da se ravnaju prema najjačima", rekla je kancelarka dodajući da "nema dugoročne stabilnosti bez zdravih državnih finansija".

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.