Poplave u Poljskoj vide se i iz svemira

VARŠAVA, 24. maja 2010. (Beta) - U katastrofalnim poplavama koje su pre nedelju dana zahvatile Poljsku a sada se premeštaju na sever, do sada je poginulo 14 ljudi, za jednim dečakom još se traga, a poplavljena južna i centralna Poljska vidi se i iz svemira.

"Do sada imamo podatke o 14 poginulih u celoj zemlji", saopštio je u ponedeljak portparol Glavne komande poljske policije Marijuš Sokolovski.

Za jednim dečakom koga je juče odnela bujica kada je sa drugom pošao da se kupa u jednoj manjoj reci u centralnoj Poljskoj, spasioci još tragaju. Ako se obistine najcrnje slutnje, on će biti 15. žrtva poplava. Razmere te katastrofe, najteže u poslednjih 130 godina pošto su Odra, Visla i njihove pritoke poslednji put 1884. poplavile tako velike oblasti, vide se i iz svemira.

Japanski austronaut Soiči Naguči sa Međunarodne kosmičke stanice koji redovno postavlja na svoj profil na Tviteru zanimljive fotografije Zemlje iz svemira, sada je postavio veliko jezero koje se stvorilo na poljima u oblasti poljskog grada Sandomjež, južno od Varšave.

Pogledajte još