Tadić: Nezavisnost Kosova bi destabilizovala Balkan

BEOGRAD, 10. jula 2007. (Beta) - Eventualna nezavisnost Kosova destabilizovala bi ne samo Balkan nego i druge regione, ocenio je danas predsednik Srbije Boris Tadić.

Primajući akreditivna pisma novopostavljenih ambasadora Australije Klare Birgin (Clare Bigrin), Perua Elarda Eskale (Elard Escala) i Bangladeša Fazlula Karima (Fazlul Karim), on je naglasio da je rešavanje statusa Kosova prioritet za budućnost Srbiju, ali i za stabilnost regiona.

"Mi se zalažemo da se, kroz nastavak pregovora između Beograda i Prištine, dođe do kompromisnog i obostrano prihvatljivog rešenja", rekao je Tadić u razgovorima sa novopostavljenim ambasadorima.

On je istakao da je među prioritetima nove demokratske vlade u Beogradu da ove godine potpiše Sporazum o pridruživanju i stabilizaciji sa Evropskom unijom (EU), kako bi Srbija status zvaničnog kandidata za članstvo u tu organizaciju mogla da ostvari do kraja 2008. godine.

Tadić je kazao da veruje da će ambasadori imati dobru saradnju sa demokratskim institucijama u Beogradu, i da će ta saradnja doprineti boljim bilateralnim odnosima Srbije i Australije, Perua i Bangladeša.

Pogledajte još