MOJE PUTOVANJE IZ SNOVA: Marko Stevović - Lefkada

Dvadesetjednogodišnji Marko Stevović iz Beograda obezbedio je Olimpijsku A normu i prvi put učestovao na Olimpijskim igrama.

- U proseku, godišnje sam na snegu oko 100 dana. Vrhunski skijaši imaju 200 dana. Vidite koliko je velika razlika? Leti se najviše trenira u Južnoj Americi, Čileu i Argentini, dok se na jesen svi sele u Severnu Ameriku i Norvešku, gde prvo padne sneg. Leti ugrabim nekoliko dana odmora, pa sam za vaše čitaoce preneo svoju priču sa Lefkade - kaže skijaš prepooznatljiv po svojoj neobičnoj frizuri.

AKTIVNOSTI – kako ste najradije provodili slobodno vreme?

- Volim da obilazim znamenitosti, ali ubrzo mi se probudi želja za adrenalinom. Volim sve sportove, naročito odbojku na pesku – oko koje znam da budem vrlo strastven. Kada ima vetra, lomimo se na talasima, a u ostalo vreme ponekad praktikujemo podvodni ribolov ili vozimo kvadove ako imamo novca. Lefkadu sam, ponovo, izabrao i ove godine zbog brata, ali i svih aktivnosti koje nudi. Potrebna su kola da bi mogla cela da se obiđe, a najlepše plaže su zabačene i do nekih se čak stiže brodom. Uglavnom sve one slike u pretrazi za najboljim plažama su upravo sa Lefkade.

SMEŠTAJ – kakav smeštaj je, po vašem mišljenju, najbolje rešenje?

- Nekada smo kampovali u šatorima, što mnogima nije prihvatljivo. Sada i ja volim da mogu da stojim u sobi u kojoj spavam. Ali, sigurno ništa ne može da zameni taj jednostavan troslojni pogled – plaža, more i nebo, trenutke uz zalazak sunca kao i zvuk talasa. Apartmani su pristupačna opcija...

HRANA – koja su vam bila omiljena jela/lokalni specijaliteti na tom putu?

- Kao što sam pomenuo, studentski budžet zna da bude ograničavajući. Ipak, volim morske plodove, hobotnicu kada je sveža, dagnje, lignje. Zanimljivo je kada se lome tanjiri u grčkim rstoranima, na neki praznik. To je pravi doživljaj. Nikada nisam slomio čašu od kristala, ali deluje kao da je slično.

NEXT TRIP – gde planirate sledeće da otputujete?

- Želja mi je da, na nekom jedrenjaku, sa ekipom prijatelja obiđem ceo Mediteran.

DREAM TRIP – koje mesto biste voleli da posetite tokom života?

- Brazil, Jericoacoara. To je mali surf grad u kojem su ulice od peska i prozori od čokolade. Za ovo drugo sam se šalio, ali za ovo prvo ne. Jedna Hipiutopija, jer na tom mestu uglavnom borave bogati kapitalisti.

Autor: Mario Badjuk
Foto: Privatna arhiva

Pogledajte još