BUĐENJE: Joko Ono poziva žene u Srbiji da budu deo njenog projekta

- Napišite izjavu o bilo kom nasilju koje ste pretrpeli kao žena. Napišite je na svom jeziku, svojim rečima i pišite koliko god otvoreno želite. Možete je potpisati imenom, ako hoćete, ali nemojte stavljati prezime. Pošaljite samo fotografiju svojih očiju. Iskazi o zlu i fotografije očiju biće izloženi u mojoj instalaciji "Buđenje", od 15. septembra do 28. oktobra na Oktobarskom salonu. Instalacija nastavlja da raste i biće izložena u mnogim zemljama. Zaista se nadam da ćete učestvovati - poručila je Joko Ono.

Instalacija "Buđenje" prikuplja svedočenja (tekstove koji opisuju iskustvo i fotografije očiju učesnica) u Kulturnom centru Beograda i na sajtu izložbe.

Joko Ono je rođena u Tokiju, živi u Njujorku i važi za vodeću eksperimentalnu i avangardnu umetnicu. Jedna je od retkih žena koje su šezdesetih godina konceptualnom umetnošću i performansom dovodile u pitanje pojam umetnosti. Publiku poziva da aktivno učestvuje u njenom radu, a karijera joj traje više od pola veka. Joko je aktivna u feminističkom pokretu i pokretu za mir, i uticala je na nekoliko generacija umetnika, muzičara i kulturnih radnika širom sveta. Poznata je i po akcijama koje je izvela sa pokojnim suprugom Džonom Lenonom - "U postelji za mir" i "Rat je završen (ako to želite)", a u skorije vreme po svojoj kuli "Zamisli mir" na Islandu i "Drveću želja" širom sveta. Joko i Džon su 1969. poslali pismo predsedniku SFRJ Josipu Brozu Titu, a u koverti su bila i dva žira.

- Dragi gospodine, u ovom pismu vam šaljemo dva žira u nadi da ćete ih zasaditi u svojoj bašti zarad mira u svetu - napisali su Joko i Džon, čija je ideja bila da svi svetski lideri, koji direktno utičnu na mir u svetu, u bašti zasade drveće hrasta i shvate da je najbitnija planeta.

Izvor: Novosti
Foto: yokoonoofficial/Instagram

Pogledajte još