POGLEDAJTE NA SAT: Kako biste pospešili gubitak kilograma, pijte kafu u određeno doba dana

Stručnjaci su otkrili da doba dana kada konzumirate kafu može da utiče na vašu težinu.

Većina ljubitelja kafe drži se norme od oko dve šoljice dnevno.

Iako postoje pretpostavljene zdravstvene koristi od ovog pića, postoje neki potencijalni rizici koje treba razmotriti.

Pišući za "Sunday times", stručnjak za ishranu, doktor Majkl Mozli izdao je upozorenje ljudima koji svakodnevno piju kafu.

On je naveo da, iako topli napitak ima prednosti, ima i nedostataka. Na primer, može da pomogne u poboljšanju zdravlja mozga i srca zbog činjenice da sadrži flavanole i antioksidante.

Međutim, doktor je otkrio da je važno pratiti doba dana kada pijete kafu. Dr Mozli izjavio je da je najbolje sačekati nekoliko sati nakon buđenja da biste popili omiljeno piće.

Tvorac brzih 800 i 5:2 dijeta, citirao je istraživača Džejmsa Betsa sa Univerziteta Bat, koji navodi da loš san podiže nivo kortizola, hormona stresa, u telu. Kao rezultat toga, nivo šećera u krvi može postati previsok nakon lošeg noćnog odmora.

To znači da je preporučljivo piti kafu nakon doručka kako biste bolje kontrolisali svoj metabolizam, kažu profesor Betsfrom i dr Mozli.

Ali, dr Mozli je dodao da ispijanje do tri šoljice kafe dnevno može da pomogne vašem metabolizmu, podstičući napore za mršavljenjem.

Ovo je podržano studijom objavljenom u magazinu "BMJ" ove godine.

Naučnici sa Instituta Karolinska u Švedskoj otkrili su da ispijanje do tri šoljice dnevno može da pomogne u sprečavanju gojaznosti i dijabetesa.

U studiji se navodi da napici koji sadrže kofein mogu da igraju ulogu u smanjenju rizika od gojaznosti i dijabetesa tipa 2.

I posebna studija, objavljena u "Scientific Reports" 2019. godine, dala je slične rezultate.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Freepik.com

Pogledajte još