Sindikati protiv reforme penzijskog sistema

PARIZ, 28. maja 2010. (Beta-AP) - Štrajkovi širom Francuske odložili su letove, zatvorili škole i poremetili železnički saobraćaj, jer su stotine hiljada radnika protestovali protiv namere vlade da starosnu granicu za odlazak u penziju podigne iznad 60 godina.

Predsednik Nikola Sarkozi kaže da je odlazak u penziju u 60. godini neodrživ s obzirom na produženi životni vek, ali sindikati reformu penzijskog sistema Francuske vide kao još jedan udar na evropski model društvene zaštite.

Vlada hoće da podigne granicu na 61 ili 62 godine, o čemu je rasprava počela znatno pre izbijanja tekuće evropske dužničke krize. Sarkozi je reforme penzijskog sistema postavio za svoj glavni prioritet u ovoj godini.

Uprkos protestima gotovo 400.000 ljudi, planovi vlade o penzionisanju blede pred oštrim merama štednje koje uvode druge evropske države, uključujući Grčku, Irsku i Portugal. Španija i Italija su takođe objavije stezanje kaiša pošto je dužnička kriza, koja je počela u Grckoj, oslabila evro i stavila u pitanje budućost zajedničkog novca 16 država EU.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.