Ambasadori i mediji posetili aerodrom Čenej, Štrand Summer Fest i Exit festival

Ambasadori Švajcarske, Hrvatske, Crne Gore, Kipra, Indonezije, Egipta, predstavnici ambasade Poljske, Slovačke, Bugarske, Austrije, italijansko-srpske privredne komore, EIB-a, EBRD-a i mnogobrojni mediji, posetu Novom Sadu započeli su na aerodromu Čenej, gde su ih dočekali i pozdravili Robert Čoban, predsednik Color Press Grupe i Dragan Samardžić, predsednik Aerokluba Novi Sad.

"Pored predstavnika stranih ambasada, našem događaju su se odazvali i predstavnici evropske investicione banke, a osim toga akcenat je i na popularizaciji aerodroma „Čenej“ , jer i dosta naših ljudi ne zna kapacitete i sadržaje koje ima Aero klub „Novi Sad“", ističe Čoban i dodaje da je gostima na tri lokacije Čenej, Štrand i Petrovaradinska tvrđava baš na otvaranje „Exita“, dan kada i treba predstaviti Novi Sad pun turista.

Predsednik Aero kluba „Novi Sad“ Dragan Samardžić kaže da klub ove godine slavi 95 godina, koji je osnovao Eugen Dunđerski, i ističe da je njihov aerodrom najstariji u regionu, napravljen davne 1913.godine.

Imali smo tri mala aerodroma ubrzo nakon toga, a to mnogi Novosađani ni ne znaju. Prva pilotska škola takođe je otvorena u Novom Sadu, kao i prva fabrika aviona osnovana 1923. godine vlasnika Dimitrija Konjevića“, kaže Samardžić i napominje da sve što se dešavalo u avijaciji, dešavalo se u Novom Sadu, i istorija vazduhoplovstva u našoj državi je rođena je u Novom Sadu, te se nada da će povratiti stari sjaj, a prema obećanjima gradskih čelnika u planu je obnova aerodroma na Čeneju.

Zvanice su od turističkog vodiča imale priliku da čuju nešto više o istoriji aerodroma Čenej, ali ponešto i o Novom Sadu. "Udruženje "Petrovaradin medija"" u okviru projekta NOVI SAD ZA POČETNIKE, koji sufinansira Gradska uprava za privredu i turizam Grada Novog Sada i turistička agencija "Putokaz 021", organizuju tematske turističke ture kroz Novi Sad za Novosađane, goste, turiste i sve one koji žele da nauče nešto više o "Srpskoj Atini" i tajnama koje ona krije.

Zainteresovani gosti su zatim mogli da se provozaju helikopterom ili probaju paraglajding sa instruktorom.

Tokom ručka u prelepom ambijentu aerodroma Čenej gosti su uživali u Jelen pivu, vinima Vinarija Kovačević i Knjaz Miloš vodi.

Nakon ručka gosti su posetili Štrand i festival "Štrand Summer Fest" ispod Mosta slobode, a zatim i svečano otvaranje Exit festivala.

Novi Sad je na ovaj način predstavio stranim diplomatama turističke, ali i privredne potencijale.

Pogledajte još