DOK POLA SRBIJE ŽIVI U OSKUDICI, DRUGA POLOVINA UŽIVA U BOGATSTVU: Prodaja najluksuznijih vozila raste i to znatno više od očekivanja

U prvih šest meseci ove godine na tržištu Srbije je prodato 16.291 novo vozilo, što predstavlja rast od 12,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine kada je isporučeno 14.461 novo vozilo. Prodaja čak 1.830 novih vozila više ohrabrila je sve u ovom sektoru, koji čini se, ponovo čvrsto staje na "zelenu granu".

Najprodavaniji brend (putnička i laka komercijalna vozila) sada je "Fijat" koji je sa 2.344 vozila pretekao "Škodu" koja je prodala 2.301 vozilo. Italijanski brend je preuzeo prvu poziciju zahvaljujući prodaji u junu (503 vozila) u kojoj je nadmašio rivala za 48 vozila.

Na trećoj poziciji je "Folksvagen" sa 1.459 prodatih vozila. Računajući samo putničke automobile "Škoda" je prva sa 2.153, "Fijat" drugi sa 1.590, a treći ponovo "Folksvagen" sa 1.119 automobila.

- Naši sugrađani najveći broj automobila kupuju na kredit - kaže, za "Novosti", Dragan S. iz jednog poznatog beogradskog auto-salona.

- Tome su doprineli krediti bez kamate, sa dužim rokom otplate, kao i dinarski krediti bez učešća sa fiksnom ratom.

Prema podacima Srpske asocijacije uvoznika novih automobila i delova u Srbiji je za prvih šest meseci prodato 1.619 vozila brendova iz takozvanog premijum segmenta. U ovu brojku ne ulaze najskuplja vozila drugih brendova koja su u vrhunskim paketima opreme često skuplja i od 40.000 evra.

Najprodavaniji je "Mercedes" sa 540 jedinica, sledi "Audi" sa 444 i BMV sa 376 vozila. Prodat je i jedan "rols-rojs", dva "ferarija", 59 "poršea", 29 "jaguara"...

Zapažena je i sve više takozvanih "flotnih prodaja", pre svega rentakar agencijama.

- Ono što smo mi zapazili je činjenica da ljudi kupuju sve više pakete-opreme. Tako, na primer, za jedan naš model čija je početna cena oko 13.000 evra u tom paketu skoro da i nema interesovanja. Svi uzimaju mnogo bogatije pakete skuplje i za desetak hiljada evra od osnovnog - kaže sagovornik.

On ističei da je primetno da naši vozači i dalje najviše kupuju dizelaše, pa je prema njegovoj slobodnoj proceni taj broj i dalje 60:40 u korist dizelaša protiv benzinaca.

Činjenica je i da prodaja najluksuznijih vozila raste i to znatno više od očekivanja.

- Pored stranih firmi, ambasada koje kupuju takva vozila iz tzv. premijum segmenta većinom na lizing, eventualno kredit, mnogo je i privatnih kupaca koji jednostavno dođu i "iskeširaju" celu sumu. Nije im problem i da čekaju nekoliko meseci samo da dođu do željenog modela - kaže Dragan S.

Računajući prodaju svih vozila, uključujući i kamione, motocikle, mopede, automobile, teške četvorocikle, u Srbiji je prodato 18.434 novih vozila u prvoj polovini ove godine.

Rezultati polugodišnje prodaje skoro da su dostigli nivo iz 2014, kada je ukupno prodato 19.688 četvorotočkaša. Ova godina bi mogla da se završi sa blizu 40.000 prodatih novih vozila. Činjenica je da dolazi do oporavka tržišta, ali još smo daleko od rekordne 2008. godine kada se novim limuzinama ponovilo oko 57.000 građana naše države, pišu "Novosti".

Izvor: Espreso/Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još