Potpisan sporazum o uzajamnom podsticaju investicija

BEOGRAD, 4. juna 2010. (Beta) - Ministar ekonomije Srbije Mlađan Dinkić i češki ministar finansija Eduard Janota potpisali su u petak Sporazum o uzajamnom podsticanju i zaštiti investicija između Srbije i Češke kojim se obezbeđuje poseban tretman ulagačima.

"Sporazum je dobra osnova za povećanje čeških investicija u Srbiju i početak investiranja srpskih kompanija u Češkoj", istakao je Dinkić. On je rekao da je pre početka globalne ekonomske krize godišnja vrednost spoljnotrgovinske razmene Srbije i Češke iznosila 350 miliona evra.

Kao dobre primere čeških investicija u Srbiji Dinkić je naveo kompaniju Mitas koja je vlasnik preduzeća Rumaguma i zapošljava 500 radnika. Ta česka kompanija, kako je dodao, planira da u Rumi sagradi novu fabriku na 9.000 kvadrata, u koju će investirati 13 miliona evra i zaposliti 200 radnika.

Češki ministar finansija Eduard Janota je izrazio očekivanja da će Češka i Srbija, pored dobrih političkih odnosa, ubuduće imati i razvijene ekonomske odnose. On je najavio da će češki parlament iskoro ratifikovati sporazum sa Srbijom o izbegavanju dvostrukog oporezivanja.

Pogledajte još