Stručnjaci SZO povezani sa farmaceutskim kućama

LONDON, 4. juna 2010. (Beta) - Naučnici koji su stajali iza preporuka Svetske zdravstvene organizacije (SZO) o stvaranju zaliha lekova protiv novog gripa bili su finansijski povezani sa kompanijama čiji je cilj profit, pokazala je istraga, a prenosi BBC.

Godinu dana pošto je proglašena pandemija novog gripa zalihe vakcine stoje neiskorišćene, a vlade pokušavaju da raskinu ugovore. Britanski medicinski žurnal (British Medical Journal, BMJ), kaže da su naučnici sami objavili te veze u drugim publikacijama, ali ih SZO nije pomenula.

Ovaj izveštaj dolazi posle kritika koje je uputio Savet Evrope zbog nedostatka otvorenosti u postupanju sa pandemijom novog gripa. Portparol SZO je demantovao da je farmaceutska industrija uticala na odluke te organizacije o novom gripu.

SZO je još 2004. godine donela preporuke u kojima se vladama zemalja savetuje da stvaraju zalihe antivirusnih lekova, što je navelo zemlje širom sveta da kupuju velike količine lekova Tamiflu i Relenza, koje proizvode Roš i Glaksosmitklajn.

Pogledajte još