Davutoglu pozvao Izrael da prihvati međunarodnu istragu

ISTANBUL, 7. juna 2010. (Beta-AP) - Ministar spoljnih poslova Turske Ahmet Davutoglu pozvao je u ponedeljak izraelske vlasti da prihvate međunarodnu istragu o prošlonedeljnom napadu na humanitarnu flotu brodova u Sredozemnom moru u kojem je poginulo devet Turaka.

Davutoglu je na konferenciji za novinare u Istanbulu, u okviru samita posvećenog pitanjima bezbednosti na Bliskom Istoku i Evroaziji na kojem učestvuje 20 država, naglasio da bi Izrael trebalo da prihvati istragu koju je predložio generalni sekretar UN Ban Ki Mun.

Odbijanje takve istrage, prema Davutogluu, značilo bi da Izrael "ima nešto da sakrije". "Ovo je ozbiljan test za međunarodnu zajednicu. Da li država ima pravo da presretne brod u međunarodnim vodama ili ne?", zapitao se Davutoglu.

Turska je već najavila da će smanjiti obim vojne saradnje i trgovinskih veza za Izraelom. Dve zemlje su imale veoma dobre odnose sve do izraelskog napada na Gazu krajem 2008. godine. Odnosi bi mogli da budu dodatno pogoršani ukoliko se Izrael ne izvini za napad na brod.

Pogledajte još