Bez promene stava o Srbiji

HAG, 9. juna 2010. (Beta) - Parlamentarni izbori u Holandiji koji se održavaju u sredu neće doneti kratkoročnu, a, izvesno je, ni dugoročnu promenu u stavu Haga prema približavanju Srbije kandidaturi za članstvo u Evropskoj uniji.

Taj stav ostaće, kako ponavljaju zvaničnici Ministarstva spoljnih poslova u Hagu, da ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je EU potpisala sa Srbijom, zavisi od toga da li će glavni tužilac Haškog tribunala sredinom juna pred Savetom bezbednosti UN pozitivno oceniti saradnju Beograda.

Prvi, proceduralni, razlog za to je što se za formiranje nove vlade u Holandiji posle svakih izbora od Drugog svetskog rata prosečno trošilo više od tri meseca. U parlament redovno ulazi najmanje 10 partija zbog proporcionalnog izbornog sistema i niskog cenzusa, usled čega su sve holandske vlade koalicione, a do njih se dolazi podrobnim i detaljnim pregovorima koji dugo traju.

To znači da će i narednih meseci zemljom upravljati tehinčka vlada premijera Jana-Petera Balkenendea (Pieter), iako istraživanja javnog mnenja njegovoj Demohrišćanskoj partiji (CDA) najavljuju najlošiji izborni rezultat od 2002.

Premda će zasigurno primiti k znanju ocenu o saradnji Srbije sa Tribunalom koju će tužilac Bramerc izreći 18. juna pred Savetom bezbednosti u Njujorku, malo je verovatno da će se ta vlada, a pogotovo novi parlament, odlučivanje o ratifikaciji sporazuma Srbije i EU videti kao prioritet.

Pogledajte još