Svečano podizanje zastave povodom proslave Dana ASEAN-a 2018

Ceremonija podizanja zastave se održala u Ambasadi Republike Unije Mjanmar, koja će ove godine biti domaćin proslave Dana ASEAN-a.

Svečanom podizanju zastave prisustvovali su zvaničnici Vlade Republike Srbije, članovi diplomatskog kora iz ambasada zemalja azijsko-pacifičke regije, države koje su ASEAN dijalog partneri, kao i predstavnici kancelarija međunarodnih organizacija u Beogradu.

Savez nacija jugoistočne Azije (ASEAN) je osnovan 8. avgusta 1967. godine od strane pet država članica-osnivača (Indonezija, Malezija, Filipini, Singapur i Tajland) sa ciljem da se ubrza ekonomski i društveni razvoj i sociokulturološka evolucija, kao i radi održavanja regionalne stabilnosti kroz međuvladinu saradnju između zemalja članica.

Tokom rada na postizanju ovih ciljeva, ASEAN se razvio, proširio i sazreo u desetočlanu državnu zajednicu kroz pridruženje Bruneja, Vijetnama, Laosa, Mjanmara i Kambodže. Na svom putu ka stvaranju jedinstvenog tržišta i proizvodne baze sa 640 miliona stanovnika pod okvirom ASEAN ekonomske zajednice (EAC), ASEAN je priznat kao treća najveća ekonomija Azije i šesta najveća ekonomija na svetu. Sa prosečnom godišnjom stopom ekonomskog rasta od 6 procenata, ASEAN predstavlja jednu od uspešnih priča u oblasti savremene regionalne saradnje.

Vezane međusobnim jedinstvom, države ASEAN-a danas ulažu dodatne napore u promovisanju još tešnje ekonomske, političke, društvene, bezbednosne, vojne, obrazovne, tehnološke i kulturne saradnje među državama članicama i ostalim državama u Aziji, kao i sa zemljama partnerima iz svih krajeva sveta.

Pogledajte još