HRANLJIV POPUT MESA: Najzdraviji orašasti plod

Najkraće rečeno, indijski orasi su prava riznica benefita koje jednostavno ne smete da ignorišete. U nastavku donosimo samo neke od njih.

Odlični za kožu, kosu i kosti

Jedna šaka indijskih oraščića zadovoljiće čak 98% preporučene dnevne potrebe za bakrom! Iako se može činiti čudnim da konzumirate bakar, on je vrlo važan za proizvodnju melanina, koji je vrlo važan za proizvodnju pigmenata kože i kose. Indijski oraščići takođe su bogati gvožđem i magnezijumom, koji su ključni za održavanje zdravih kostiju.

Bogati su proteinima

Baš kao i većina orašastih plodova, indijski orasi su odličan način da zadovoljite dnevnu potrebu vašeg organizma za proteinima. Jedna šaka indijskih oraščića sadrži čak pet grama proteina, pa su čak i male porcije vrlo korisne i bogate nutrijentima. Takođe, indijski oraščići su odlična grickalica nakon vežbanja.

Lako se ubacuju u ishranu

Indijski orasi su bez sumnje najraznovrsniji orašasti plodovi. Možete da ih ubacite u činiju ovsene kaše ili smuti kako biste obogatili svoj doručak, da ih dodate salati za zdrav ručak ili ubacite u prženo jelo za večeru. Opcije su gotovo beskrajne.

Riznica dobrih masti

Verovatno ste već čuli da su indijski orasi među najmasnijim orašastim plodovima, ali važno je razumeti o kakvim mastima se radi. Čak 82% ovih masnoća zapravo su nezasićene masne kiseline, od čega je 66% mononezasićenih. Drugim rečima, radi se o vrlo zdravim mastima koje smanjuju rizik od raznih srčanih oboljenja.

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još