Simpsonovi na filmu

Strahovali smo da filmski debi TV porodice, koju čak i Karingtonovi obožavaju, ne bude udarac koji ostavlja ožiljke, a dobili smo film zbog koga se trči u bioskop 

Samo da znate, do kraja ovog teksta nećete saznati ni najmanji detalj o radnji filma. Kada otrčite u bioskop i, pored brda kokica, sokova i glaziranih krofni, progutate i ’’Simpsonove na filmu’’ – zahvalićete nam.

Osamnaest godina televizijskog života, 400 epizoda, čak 11 scenarista, bar stotinu verzija scenarija i sve to iza neprobojnih vrata kakva se retko viđaju u filmskoj industriji. Sasvim opravdano, jer ne dešava se često tranzicija -  mali ekran-veliki ekran . Odnosno, od iste se ne očekuje toliko mnogo kao što se očekivalo od filmskog debija Simpsonovih.

Veliki je to bio poduhvat. Štaviše i veoma odgovoran. Pre svega prema brojnim fanovima i tradiciji ove animirane TV serije. Ali, ovo je bio je i veliki marketinški izazov za Fox s kojim se (oni su to očigledno dobro znali) moralo rukovati oprezmo. Greške su bile nedopustive i zato je čuveni tandem Groning-Bruks čekao da prođu godine dok ne zagaze u minsko polje zvano film. Takođe, viši cilj nije dao prostora da se razvije sujeta, pa su producenti odabrali ekipu od 11 prvoklasnih scenarista koji se sa Simpsonovima druže od početka.

Verzije i verzije scenarija su napisane. Bruks i Groning se nisu smirili dve godine dok nisu našli, uverićete se u bioskopu, prilično idealnu formulu. Smućkana je tako vešto da duh televizije postoji samo u doslednosti likovima i estetici, a sve ostalo je orijentisano ka ispunjavanju zahteva velikog ekrana. Priča zaista nije kao tri-četiri spojene epizode, već se radi o pravom filmskom zapletu. Doduše, sve je to urađeno pomalo nategnuto, pa se čini da narativ jedva izdržava pritisak. Neverovatno, ali to skoro da uopšte ne utiče na činjenicu da su ’’Simpsonovi na filmu’’ jedno pravo malo savršenstvo.

Evo, pripremićemo vas za ludi provod u nekoj – ako tako nešto postoji u ovoj zemlji – kvalitetnoj/klimatizovanoj bioskopskoj sali. Od prve scene napašće vas smeh i puštaće vas samo kada treba da se izvuče neka bitna ’’al-gorovska’’ pouka ili potvrdi značaj harmonije u porodici. Dobro otvorite oči i manje čitajte prevod kako ne biste propustili neku neverovatnu foru. Psss, samo da znate, pojaviće se ljigavi Tom Henks, Arnold Švarceneger u (skoro) zamislivoj ulozi, Bartov ’’da-ne-kažemo-šta’’, jedna veoma hrabra fora o ’’zloj imeperiji’’ (videćete kojoj) i... moramo ovde da se zaustavimo!

Ne tražite mane ’’Simpsonovima na filmu’’, zato što ih sigurno ima. Gledajte ’’the big picture’’, jer ovo je jedan duhovit, iskren i poučan film koji ima petlje da napravi šljivu na oku Hari Ploperu (ne, nije greška!) i svim ostalim letnjim premijerama. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još