Nove pretnje Severne Koreje

SEUL, 12. juna 2010. (Beta-AP) - Severna Koreja zapretila je u subotu da će svim sredstvima napasti južnokorejske zvučnike i drugu propagandnu opremu raspoređenu duž dobro čuvane granice, uz upozorenje da bi Seul mogao da se pretvori u "more plamena".

U saopštenju Vrhovnog štaba Korejske narodne armije kaže se da će Severna Koreja početi "vojni udar svim sredstvima" kako bi uništila propagandnu opremu duž granice, kao i da će osveta biti "nemilosrdan udar koji predviđa čak i pretvaranje Seula... u more plamena".

Glavni grad Južne Koreje, Seul, sa preko 10 miliona stanovnika, nalazi se 60 kilometara južno od granice, u dometu severnokorejske artiljerije. Dve Koreje su 2004. godine, u sklopu otopljavanja odnosa, okončale propagandne kampanje, ali je Južna Koreja u maju nastavila emitovanje radio programa duž granice kako bi kaznila severnog suseda zbog potapanja ratnog broda.

Južnokorejski ministar odbrane Kim Tae-jang u petak je u parlamentu rekao da će emitovanje preko zvučnika početi posle odluke Saveta bezbednosti UN o novim merama protiv Severne Koreje.

Pogledajte još