BURA SE STIŠALA: Bajaga ipak nastupio u Hrvatskoj

Koncertom Momčila Bajagića-Bajage i benda "Instruktori" na pozornici ispod bedema Starog grada u Varaždinu, završen je prvi dan jubilarnog 20. Špancirfesta.

Bajaga je na Špancirfestu već nastupao 2010. i 2015, prenela je Hina.

Uoči ovogodišnjega nastupa u Varaždinu zbog protesta hrvatskih "branitelja" otkazan je njegov koncert u Karlovcu koji je bio najavljen za 3. septembar.

I varaždinski "branitelji", tačnije članovi Udruženja veterana 7. gardijske brigade Puma, protivili su se nastupu Bajage, kojeg su optužili da je "otvoreno podržavao velikosrpsku agresiju", ali su organizatori iz Turističke zajednice Varaždina i gradonačelnik Ivan Čehok bili sasvim jasni u stavu da otkazivanje koncerta ne dolazi u obzir, pa je Bajaga nastupio prvog dana desetodnevnog festivala u Varaždinu, a u međuvremenu svirao je i u Puli.

Inače, Bajaga je s Instruktorima nastupao u Varaždinu već dva puta, 2010. i 2015. godine, pred desetak hiljada ljudi i oba puta nije bilo nikakvih problema.

U okviru svojevrsne histerije zbog najave dolaska Bajage, koja je zavladala proteklih dana, tvrdi se da je on pevao "za četnike" u Banjaluci i Kninu, 1993. i 1994. godine a, kako prenosi T-portal, preko opskurnih portala objavljuju se ''inkriminišući'' dokazi.

Mediji pišu da protivnici Bajagi zameraju pesmu "Buđenje ranog proleća" iz 1991. u filmu "Vukovar, jedna priča" Bore Draškovića, srpskom kandidatu za Oskara 1995, iste godine kad je hrvatski kandidat bio film "Vukovar se vraća kući" Branka Šmita.

Podseća se da ovaj, u osnovi antiratni film, završava snimcima srušenog Vukovara iz vazduha, koji za muzičku podlogu imaju Bajaginu pesmu.

Delove ovog filma protivnici Bajaginog nastupa dele na Jutjubu bez pojašnjavanja konteksta.

Drugi slučaj je pesma ''Samo sloga Srbina spašava'' nastala 1999. godine u kojoj Bajaga s Dejanom Cukićem i Borom Đorđevićem peva kao odgovor na NATO bombardovanje Srbije, iako ta pesma nema nikakve veze s Hrvatskom.

Izvor: Tanjug
Foto: Brian Rašić/Promo

Pogledajte još