BOLNE MENSTRUACIJE I PRIRODNO LEČENJE: Borovnica najbolji saveznik svim damama!

Od menstrualnih bolova do promena koje donosi menopauza, ova moćna ljubičasta voćka ženama je najbolji prijatelj. Grickajte je, blendirajte, pravite kolače, sad je ima u izobilju. Borovnice su prepune antioksidanasa, zato neka vam one budu zdrava užina na poslu ili bilo kad tokom dana

Među 40 različitih vrsta voća i povrća, borovnica ima najviše antioksidanasa. Za ovakav njen kvalitet najzaslužniji su antocijanini, koji popravljaju oštećene proteine u krvnim sudovima i koji borovnicama i daju karakterističnu boju.

Borovnica je i čistač creva i urinarnog trakta, podstiče regeneraciju tkiva, naročito kože i sluzokože, otklanja probleme s pamćenjem, a ženama je najbolji prijatelj kako kod menstrualnih, tako i kod promena u menopauzi. Sada je njihovo vreme, pa gledajte da ih što češće jedete – savetuje Milka Raičević, nutricionista-dijetetičar, i okriva nam tri fantastična recepta za eleksir, smuti i sok od borovnice.

Ružin sok od borovnice

Oko 10 kg očišćene i oprane borovnice sameljite, dodajte 2 l vode, 4 kesice limuntusa, izmešajte i ostavite da prenoći. Sutradan dobro iscedite, premerite sok i na svaki litar soka dodajte 500 g šećera. Povremeno promešajte i, kad se šećer istopi, stavite sok da provri, a zatim ga nalivajte u zagrejane flaše do vrha i odmah zatvorite originalnim ili plastičnim zatvaračem. Sve flaše zajedno zamotajte da ostanu što duže tople i čuvajte ih u hladnoj prostoriji.

Eliksir za creva

Potrebno je:

1 šolja svežih borovnica, 1/2 šolje mleka, 1/2 šolje jogurta, 1,5 kašičica lanenih semenki, med ili agavin sirup

Priprema:

Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete ujednačenu masu.

Smuti za krvnu sliku

Potrebno je:

1 šolja borovnica, nekoliko kupina, 1 iseckana banana, 2 kocke leda

Priprema:

Sve sastojke izblendirajte, sipajte u čaše pa rashladite ledom ako želite.

Izvor: zena.blic.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još