Završena rasprava o elektronskim komunikacijama

BEOGRAD, 17. juna 2010. (Beta) - Skupština Srbije završila je u četvrtak raspravu o amandmanima na Predlog zakona o elektronskoj komunikaciji, a u nastavku rada počela je razmatranje amandmana na izmene Zakona o visokom obrazovanju.

U raspravi o amadmanima na Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, poslanici opizicije ponovili su da se predloženim rešenjima zadire u privatnost građana i omogućava policiji i Bezbednosno-informativnoj agenciji (BIA) da neovlašćeno prisluškuju, što je vladajuća koalicija ponovo negirala.

Poslanici Liberalno demokratske partije (LDP) ocenili su da je neprihvatljivo da vladajuća koalicija "degradira" i "ne poštuje" instituciju zaštitnika građana odbijanjem da skupštinski odbor prihvati njegovu inicijativu da se u zakonu predvidi da policija i bezbednosne službe treba da pribave odluku suda za uvid u podatke o elektronskoj komunikaciji.

Zamenik šefa poslaničke grupe Srpske radikalne stranke Alksendar Martinović pitao je kakva je svrha zaštitnika građana i drugih nezavisnih institucija poput Agencije za borbu protiv korupcije, ako se njihova rešenja i predlozi ne uvažavaju. Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je da niko ne pokušava da degradira zaštitnika građana ali i navela da niko nema sertifikat da je nosilac apsolutne istine, pa tako ni jedna od institucija.

Na kraju rasprave o Predlogu zakona o elektronskim komunikacijama, ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić rekla je da je nažalost primat u raspravi preuzela tema koja nije definisana predloženim zakonom.

Pogledajte još