BUDITE ISKRENE: Pet bitnih stvari koje ne smete da prećutite na ginekološkom pregledu

Kako bi vaš pregled kod ginekologa bio što efikasniji i detaljniji potrebno je doktora temeljno informisati o vašem telu i životnim navikama

Donosimo pet bitnih stvari koje bi svakako trebali da kažete ginekologu:

1. Ako se upuštate u seks bez zaštite

Ovaj podatak može biti vrlo važan, posebno ako ste se upustili u ljubavnu avanturu s novim partnerom.

Virusna i bakterijska oboljenja nisu retkost i ne događaju se samo drugima. Na ovaj način vaš će ginekolog napraviti mnogo šire i detaljnije pretrage.

2. Ako ste doživeli krvarenje nakon seksa

Ako je reč samo o jednoj situaciji u kojoj ste vodili ljubav strastveno i energičnije nego inače, nema mesta za brigu.

No kao se vaš problem ponavlja, ova informacija ginekologu će biti od koristi. Krvarenje nakon seksa može biti uzrokovano različitim problemima i to od suvoće sluznice pa sve do infekcije.

3. Ako ste primetili promene kod menstruacije

Promene kod menstrualnog krvarenja mogu biti pokazatelj određenih promena u telu. Ako primetite da je krvarenje tokom menstruacije značajno pojačano ili pak smanjeno spomenite to svome ginekologu.

Ovakve promene mogu da budu uzrokovane hormonalnim promenama, ali i cistama ili infekcijom. Isto važi i za neredovne menstrualne cikluse.

4. Ako osetite neobičan miris

Manje promene mirisa tokom menstruacije su normalne, ali neprijatan miris koji se oseti čak i nakon tuširanja može biti pokazatelj određenih promena u organizmu, zato svakako ovaj problem treba prijaviti ginekologu.

Neprijatan miris može biti pokazatelj pH disbalansa sluznice, ali i infekcije, gljivičnog ili virusnog oboljenja.

5. Ako planirate trudnoću

Planiranje trudnoće ginekologu bi se trebalo spomenuti što pre. Većina žena na taj se potez odlučuje tek ako njihov plan nije uspeo iz prvog, drugog ili petog pokušaja.

Ova informacija vašem ginekologu biti vrlo korisna, jer ako je informisan, može da uradi sve pretrage koje su potrebne kako bi vaša potencijalna trudnoća prošla što sigurnije. Priprema organizma za novo stanje vrlo je važna i korisna.

Izvor: Kurir Stil/Zadovoljna.hr
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.