Horten

Norveški film "Horten" (O’Horten) daje divan pogled da ljudsko postojanje, ponekad apsurdnu viziju sa puno topline, pomalo melanholije i univerzalnosti.

U momentu kada voz napušta stanicu bez mašinovođe Oda Hortena (Baard Owe) u njemu, on shvata da na putovanju koje sledi nema odštampanog rasporeda i dobro poznatih stanica.

Horten je morao da se penzioniše posle 40 godina rada na železnici i ona mu više ne izgleda kao sigurno mesto. Njegov isprlaniran i povučen životni stil iznenada postaje drugačiji i pred njim će se otvoriti niz dilema. Da li će ikada putovati avionom? Da li će prodati svoj brod? Kako je završio u paru ženskih crvenih cipela sa visokom potpeticom? Da li će preživeti vožnju sa čovekom sa povezom preko očiju?

On će postati primer da i u starosti može biti humora, smeha i uživanja u svim čarima života.

"O'Horten" je norveški film u režiji proslavljenog reditelja Benta Hamera (Eggs, Water Easy Reach, Kitchen Stories, Factotum, O'Horten, Hjem til jul). Kao i u drugim Hamerovim filmovima, teme su usamljenost i starost, hrabrost da se prihvati izazov. Film nema jaku strukturu i jasnu hronologiju.

Pogledajte još