Vulf želi da zatrpa rov između građana i politike

BERLIN, 1. jula 2010. (Beta) - Novi predsednik Nemačke Kristijan Vulf najavio je da želi da pomogne da se zatrpa rov između građana i politike i političkih institucija.

Vulf je u sredu uveče, kao kandidat vladajućih stranaka Hrišćansko-demokratske unije (CDU) kancelarke Angele Merkel, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) i Liberala šefa diplomatije Gida Vestervelea (Guido Westerwelle) izabran tek u trećem krugu glasanja.

Jučerašnje devetosatno zasedanje Savezne skupštine, koja se sastaje samo za izbor predsednika, bilo je najduže u nemačkoj istoriji.

Kandidat opozicionih stranaka, Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) i Zelenih, nekadašnji protivnik istočnonemačkog komunističkog režima i kasnije šef ureda za brigu o aktima istočnonemačke tajne policije Joahim Gauk (Joaćim Gauck) dobio je u sva tri kruga glasanja po čak tridesetak glasova više od broja delegata koje su imale stranke koje su ga predložile.

Proteklih sedmica je Gauk uživao nepodeljene simpatije medija i, kako su pokazivale ankete, građana koji su ga za predsedničko mesto smatrali prikladinijim od Vulfa.

Pogledajte još