Transformers

Glasna, raskošna, preduga manifestacija magičnih moći kompjuterske animacije, američke vojske i ljutih mašina! 

Antišpanski jezik replike, zgodne patriote u maskirnim uniformama, supersonični avioni, brendovi – slučajnosti, isto koliko i američka premijera, održana dan pre 4. jula.

Reditelj Majkl Bej, koji je do sada uspeo da zakuva !Armagedon", "Perl Harbor", "Loše momke" i "Ostrvo", baš, ali baš voli jurnjavu, pucanje i hiperaktivne glumce. Od filmova sa njegovim potpisom neuporedivo je atraktivnije gledati kako su snimani. Posebno videti Beja, onako preplanulog i fit, kako jurca po setu sa megafonom u rukama i ponavlja: "Action! Action!" A tek kada vidi najnovije puške, avione i ostale gedžete američke vojske... Podivlja od sreće kao tinejdžer i bukvalno naručuje: "Ovo bi izgledalo kul u filmu. Ovo vam je staro, pa ćemo da ga dignemo u vazduh..." Malo propagande oružju masovnog uništenja ne može da škodi.

Omiljeni akcioni heroji generacija dečaka – transformersi – idealni su za sve vrste eksplozija, razaranja i jurnjave, na koje se ne pali samo Bej, već i dobar deo bioskopske publike. Devojčicama svih uzrasta verovatno nikada neće biti jasno u čemu je fora sa tim nezgrapnim robotima, sklepanim na auto-otpadu. Mada, mora se priznati da su sredinom osamdesetih, beogradski dečaci bili mnogo slatki dok su ratovali po kraju podeljeni na autobote i deseptikone. Verovatno zbog toga, ali i zbog činjenice da je bila vrlo inovativna, animirana serija "Transformersi" zaslužila je i respekt beogradskih devojčica.

Pretpremijerna tenzija dokaz je da su "Transformersi" kompanije "Hasbro", još od prvog dana na rafovima prodavnica igračaka, postali pravi globalni fenomen. Njihova proizvodnja nikada nije prestajala, mada im je popularnost s godinama nesumnjivo opala. Svi ih se sećaju iz jednog perioda života i zato je filmska verzija tako željno iščekivana. A i ne zaboravimo bezbroj, budimo iskreni, luzera - kolekcionara raznoraznih figurica i sličica, koji prosto obožavaju grandiozne kambekove svojih kultnih junaka.

Dragi beogradski dečaci (posebno vi koji ste odrasli uz seriju ’’Transformersi’’), Majkl Bej napravio je film u kome su transformersi stvarno zvezde i sve je podređeno njihovom izgledu, pokretima i razaračkim moćima. Zapravo, glumci služe mašinama, a kompjuteri su pojeli sve prilike u kojima je radnja mogla da dođe do izražaja. Tj, ono malo radnje što postoji.

Ako su vam spektakularna akcija, zgažen centar Los Anđelesa i izgled transformersa na prvom mestu, onda će vam ovaj film pričiniti zadovoljstvo. Ali, samo delimično! Najpre će vam omiljeni likovi, poput Megatrona, Optimus Prajma i Bamblbija delovati kao da su unapređena verzija onih iz crtanog filma. Zatim, dva i po sata akcije je previše, ma koliko je voleli. Pola sata manje i "Transformersi" bi imali mnogo više smisla!

Bej zaista mnogo truda ulaže u pravu akciju i guranje glumaca do maksimuma izdržljivosti, što se vidi u realističnosti scena i njihovom odličnom uklapanju sa kompjuterskim intervencijama. Pohvalno. Ipak, koliko to glumcima prija najbolje ilustruju reči najveće (ljudske) zvezde filma, simpatičnog momka po imenu Šaja LeBaf: "Posle četiri meseca snimanja na kome je stalno nešto eksplodiralo ili se rušilo, počeo sam da osećam anksioznost." Ipak, Šaja u majici "The Strokes" može da ponudi mnogo više od trčanja i nekoliko duhovitih replika.

Zapamćene će ostati minijature Džona Tortura i Bernija Meka, kao i preslatki autobot Bamblbi, sa svojim izborom muzike kao načinom komunikacije. Nažalost, odugovlačenje je skoro uništilo scenu kada se autoboti kriju od Semovog oca, a ima i toliko predivno ljigavih scena – posebno u američkoj bazi u Kataru, i sve u kojima se pojavljuje Mikaela (Megan Foks), zgodna cica koja se razume u automobile i ima policijski dosije.

Neprijatan kontrateg predstavlja preterivanje sa antišpanski jezik forama i najveća besmislica od svih: aktivirano je toliko ogromnih robota, potrošeno je brdo novca, samo da bi se došlo do jednih naočara i neke kockice koji, navodno, kriju tajnu sveta?! Posebno je nejasna uloga kapetana Lenoksa i marinaca nasuprot vojsci gigantskih robota. Osim kao, eventualno, još jedan dokaz da je pevačica Fergi srećna žena zbog toga što se verila sa Džošom Dumelom.

Gospodo scenaristi (Roberto Orci i Aleks Kurcman), ipak je greh da "Transformersi" imaju ovakav scenario! Mada, vidi se da je Spilberg izvršni producent, kroz emotivni odnos čovek-mašina...

Ako vam je potreban novi "krajsler", "porše", tamo-već-neki-američki-brend kamiona, najnovije grozomorno oružje i slične igračkice za dečake, gospodin Michael e-Bay će vam sve brzo nabaviti! Od napadnog product placement-a u filmu "Transformersi" najmanje će profitirati kompanija "Hasbro", jer su njihovi cenjeni junaci skoro pretvoreni u marionete proslave 4. jula! 

Katarina Milovanović

Pogledajte još