Mladi zainteresovani za volontiranje

BEOGRAD, 6. jula 2010. (Beta) - Mladi u Srbiji žele da volontiraju, ali u tome nemaju dovoljnu podršku kompanija i državnih institucija, zaključili su u utorak u Beogradu učesnici okruglog stola o Zakonu o volontiranju.

Skup su, u zgradi Gradske uprave u Beogradu, organizovale Građanske inicijative i gradska Agencija za saradnju sa NVO i EU harmonizaciju. Direktor Agencije za saradnju sa NVO i EU harmonizaciju Danko Runić rekao je da su velike manifestacije poput Univerzijade pokazale da mladi imaju interesovanje za volontiranje, ali i da je potrebna "veća senzibilisanost" kompanija i institucija kako bi se to i omogućilo.

Izvršni direktor Građanskih inicijativa Miljenko Dereta predložio je državi da vodi uvid u to koliko je dobrovoljni rad zapravo ekonomski koristan i isplativ. On je izrazio i nadu da će novousvojeni zakon podstaći sve veći broj mladih, ali i starijih građana, da volontiraju.

Predstavnik Novosadskog humanitarnog centar Dejan Živković ocenio je da je najveća korist Zakona o volontiranju to što je dobrovoljni rad sada posato prepoznatljiviji i vidljiviji. Predstavnici nevladinih organizacija ocenili su da Zakon o volontiranju ima manjkavosti, i da ga treba poštovati i primenjivati, ali "uz dozu kreativnosti".

Pogledajte još