Posle 30 godina presude za zlocin protiv hunte

BUENOS AJRES, 9.jula 2010. (Beta-AP) - Sud u Buenos Ajresu je neke od najistaknutijih učesnika argentinskog "prljavog rata" proglasio krivim za otmice, mučenje i ubistva 22 ljudi na početku vojne diktature, pre više od 30 godina.

Članovi porodica žrtava su klicali i grlili se kada je sudija izrekao kaznu doživotnog zatvora za generala Lucijana Menendesa i bivšeg šefa tajne policije Roberta Albornosa zbog zločina protiv čovečnosti počinjenih u tajnom logoru u argentinskoj severozapadnoj provinciji Tukuman.

Bivši policajci, braća Luis Armando de Kandido i Karlos Esteban de Kandido, osuđeni su na 18, odnosno tri godine zatvora.

Suđenje je privuklo veliku pažnju argentinske javnosti kada je zaštićeni svedok iznenada otkrio 259 strana tajnih dokumenata koje je prokrijumčario iz logora i među daskama u podu krio tri decenije.

Među dokazima je i spisak 293 osobe koje je pritvorio Albornos i taj spisak je mnogima pružio prve podatke o sudbini članova njihovih porodica, više od 30 godina pošto su oteti.

Pogledajte još