VEŽBANJE TOKOM ZIME: Kako da nadomestite nedostatak sunca i vitamina D

Kada nastupi zimski period mnogi faktori utiču na nas. Prvenstveno, dan je kraći i imamo manje sati na raspolaganju za fizičku aktivnost napolju, a sigurno da je na svežem vazduhu mnogo prijatnije i produktivnije vežbati nego u zatvorenom prostoru. Takođe, ne možemo ignorisati ni činjenicu da je napolju hladno što će nas pre usmeriti na udobnost svog doma, ušuškavanje u toplo ćebe i možda čašu vina, čaj ili kafu, pre nego što će nas motivisati da izađemo napolje i odradimo trening.

Osim ovih činjenica, nauka daje razloge zašto se ljudi više muče sa treninzima zimi.

Vitamin D je taj koji značajno utiče na nas, pa i kad je trening u pitanju. Kao što znamo, glavni izvor vitamina D je sunčeva svetlost, koje manjka tokom zimskih meseci, što bi moglo na kraju da utiče i na našu sposobnost treniranja. Da bi preispitali svoju teoriju, naučnici su za ispitanike imali 1995 ljudi, starosti od 20 do 49 godina, vodeći računa da je nivo vitamina D kod ispitanika prosečan. Beležili su nivo potrošnje kiseonika kao još jedan od faktora.

Naučnici su otkrili da četvrtina ispitanika sa najvišim nivoom vitamina D ima značajno više sposobnosti od onih sa nižim nivoom ovog vitamina. Ovi rezultati su značajni, ali ostaje da se detaljnije provere kliničkim ispitivanjima kako bi se potvrdila ova veza.

Dr Amar Maravan rekao je da ova utvrđena veza između vitamina D i treninga važi i za muškarce i za žene, bez obzira na starosnu grupu, etničku pripadnost, indeks telesne mase, kao i činjenicu da li su pušači, da li imaju hipertenziju ili dijabetes.

Ako ne želite da nedostatak sunca i vitamina D utiče na vašu sposobnost za trening, uvedite hranu bogatu vitaminom D kao što je sir, jaja, tunjevina, skuša, losos. A možete i da rezervišete odmor na nekoj sunčanoj destinaciji, pa nadoknadite i napunite rezerve ovog vitamina!

Izvor: Stil
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.