PROVERITE STANJE ŠEĆERA U KRVI: Prepoznajte na vreme simptome dijabetesa

Dijabetes nije jedna bolest, on se deli na tri različita tipa. Većina ljudi ima tip dva koji nastaje kada vaše telo ne zna da koristi insulin i samim tim ne može da stabilizuje šećer u krvi. Međutim, sva tri tipa se mogu otkriti kroz testiranje krvi ili nekoliko simboličnih simptoma.

Ukoliko stalno imate potrebu da idete u WC ili ste stalno žedni, moguće je da imate neki od tipova dijabetesa. Ukoliko ste često dehidrirani ili se budite više puta tokom noći da biste otišli u WC, vreme je da posetite lekara.

Dehidracija koja dolazi s dijabetesom isušuje usta, zbog čega je vrlo moguće da ćete imati loš zadah.

Ako vam se vid pogorša i zamuti, verovatno imate problema s nedostatkom šećera u krvi. Pri stabilizovanju šećera, vid će se verovatno vratiti u normalu.

Trnu vam noge i ruke, to često ukazuje na dijabetes nekog tipa. Dijabetes otežava protok krvi i pomaže u stvaranju bakterija i infekcija u krvi, odnosno podiže nivo holesterola i krvni pritisak.
Zbog svega ovoga moguće je da vam rane sporije zarastaju i da krv slabije protiče kroz organizam.

Neočekivani gubitak kilograma i osećaj nenaspavanosti takođe spadaju u loše znakove na koje obavezno treba da obratimo pažnju. Ako spavate dovoljan broj sati, ali se ne osećate naspavano, proverite stanje šećera u krvi.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.