fbpx

I dalje bez spajanja izvršne i zakonodavne vlasti

BEOGRAD, 12. jula 2010. (Beta) - Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Zorana Marković izjavila je u ponedeljak da izmenama zakona koje su na dnevnom redu zasedanja Skupštine Srbije u utorak, neće biti narušen princip da državni funkcioneri ne mogu istovremeno obavljati dužnosti u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

"Izmenama nisu abolirani funkcioneri da mogu istovremeno da obavljaju funkcije, na primer u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti. Ni po važećem zakonu oni to nisu mogli, a izmenama se taj princip ne narušava, već se samo funkcionalno bolje rešava", rekla je Marković agenciji Beta.

Ona je rekla da izmene predviđaju da funkcioneri koji su 1. januara, kada je počela primena Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, imali više funkcija, do 1. septembra obaveste Agenciju koje funkcije i poslove obavljaju.

Agencija će razmatrati ta obaveštenja i utvrditi da li postoji sukob interesa. U slučaju da postoji sukob interesa, Agencija će funkcioneru dati rok od 30 dana da prestane da obavlja nespojive funkcije. I dalje važe odredbe po kojima po sili zakona prestaje funkcija koju funkcioner obavlja bez saglasnosti Agencije, a izmenama je preciziran način sprovođena te odredbe. Tu obavezu imaće državni organ i to u roku od osam dana.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.