IZBEGNITE EKSTREME: Tri saveta kako da iz hleba "izvučete" samo najbolje

Možda mislite da vam lekcija o hlebu nije potrebna, pošto celog svog života jedete ovu namirnicu u velikim količinama. Ili ste je se nedavno u potpunosti odrekli, izbegavajući korpicu sa hlebom u restoranu kao najvećeg neprijatelja.

Međutim, ovi uobičajeni ekstremi su dokaz da treba da razmislite o svom pristupu ovoj drevnoj namirnici i naučite kako da je najbolje iskoristite i u pogledu čulnog zadovoljstva i u pogledu ishrane.

Uprkos svim pričama protiv ugljenih hidrata, hleb može da bude veoma zdrav, naročito ako je napravljen od žitarica sa celim zrnom. Trideset grama pšeničnog hleba sa celim zrnom obezbeđuje dosta vlakana, proteina, vitamina B i neophodnih minerala uključujući kalcijum, gvožđe, magnezijum i cink, kao i antioksidanse, i to sve u samo 70 kalorija. Čak i beli hleb, koji se često svrstava u isti rang sa šećerom po negativnom uticaju, zato što na sličan način dovodi do naglog porasta glukoze u krvi, nudi više od praznih kalorija zbog vitamina i minerala u obogaćenom brašnu od kog je napravljen (ali svakako nije najzdraviji izbor).

Postoje dva problema sa kojima se mnogi od nas suočavaju kad je hleb u pitanju: prvo, veoma lako može da se pretera u unosu, čime se remeti ishrana i dodaju neželjene kalorije. Drugo, vrste hleba koje biramo su često neadekvatne - mek, vazdušast beli hleb pun aditiva. Đevrek za doručak, sendvič za ručak i par mekanih rolnica za večeru - ovo je čest obrazac koji dovodi do dvaput većeg unosa od 170 grama dnevno svih namirnica od žitarica koliko se preporučuje. Ali to ne znači da treba potpuno da zaboravite na hleb. Vreme je da se odreknete ekstrema i naučite da uživate na balansiran, zdrav i zadovoljavajući način. Ova tri koraka vam mogu pomoći u tome: insistirajte na kvalitetu, uživajte u ukusu i nađite balans.

Izvor: B92
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još