INTERVJU: Amanda Trnbul

Amanda Trnbul (Amanda Turnbull) je direktor prodaje reklamnog prostora kompanije Discovery Networks za Evropu, Bliski istok i Afriku, sektor tržišta u razvoju. Discovery Networks je deo vodeće medijske kompanije Discovery Communications specijalizovane za programe isključivo zasnovane na činjenicama (non-fiction).

Sektor tržišta u razvoju sa sedištem u Londonu upravlja distribucijom portfolija Discovery-a koji uključuje osam kanala u 89 zemalja u Rusiji i Zajednici nezavisnih država, južnoj i istočnoj Evropi, Bliskom istoku i u Africi. Amandin cilj je da poveća prodaju reklamnog prostora kompanije Discovery Networks širom regiona, sa fokusom na Rusiju, Južnu Afriku, Srbiju, Sloveniju i Tursku.

Šta brend Discovery predstavlja danas? Šta prvo padne na pamet kada neko spomene Discovery?
- Discovery je ovog juna proslavio svoju 25. godišnjicu. Ovaj brend i dalje ostaje posvećen svojoj originalnoj misiji, onako kako ju je postavio osnivač Džon Hendriks (John Hendricks) – da se zadovolji radoznalost gledalaca i da oni budu podstaknuti da istražuju svoj svet. Discovery je postala medijska kompanija broj 1 u “non fiction” oblasti, a takođe su i njeni brendovi napredovali tokom vremena. Iako su se, možda, izgled i osećanje koje pruža Discovery kanal promenili tokom proteklih godina, on je uvek predstavljao najveći kvalitet zabave kada su u pitanju programi bazirani na činjenicama. Ljudi povezuju Discovery sa njegovim fantastičnim junacima poput Bera Grilsa, sa neodoljivim pričama ostvarenim zahvaljujući timu emisije Opasan lov, ili sa fantastičnom fotografijom koja se viđa u emisijama, kao što je, na primer, Planeta Zemlja.

Koliko danas publika preferira realne programe u odnosu na fikciju?
- Mi u Discovery-u verujemo da je istina privlačnija od fikcije i pružamo našim gledaocima istinit program sa autentičnim likovima, koji isto tako mogu biti primamljivi za gledaoce, kao bilo koja izrežirana drama. Našim gledaocima se dopadaju emisije koje su mešavina zabave i edukativnih sadržaja, urađene u visokoj produkciji.

Koje su razlike između tržišta i u čemu je srpsko tržište specifično?
- Postoji velika raznovrsnost kada su u pitanju tržišta na kojima smo prisutni, što se odražava na način na koji planiramo naš program, na sadržaj koji biramo, na jezik koji koristimo, itd… Naš sadržaj je međunarodno popularan, tako da nalazimo da su naše hit serije, kao što su Razotkrivanje mitova, Preživljavanje ili Opasan lov podjednako popularne u svim delovima sveta. Osim toga, uvek se trudimo da naši kanali budu što više po ukusu lokalnog stanovništva, pa je i naš program za jugoistočnu Evropu, koji ide i za Srbiju, formiran u skladu sa tim.

Ovde u Srbiji ste započeli prodaju oglasnog prostora – zašto sada?
- Početak prodaje oglasnog prostora u Srbiji je deo naše razvojne strategije za regione centralne i istočne Evrope. Već smo započeli sa prodajom oglasnog prostora u Turskoj, Mađarskoj, Rumuniji, Rusiji i Bugarskoj i te je početak takvih aktivnosti u Srbiji bio normalan sled događaja. Takođe, iz razgovora sa potencijalnim klijentima, znamo da će oglašavanje na našim kanalima biti popularno i na srpskom tržištu.

Zašto će Animal Planet i Discovery kanal biti interesantni za oglašivače u Srbiji?
- Discovery je popularan među dobrostojećom muškom populacijom između 25 i 39 godina do kojih je generalno teško dopreti, a s obizorm da u Srbiji ne postoji nijedan drugi kanal koji ima sličnu publiku, potencijalni oglašivači će ovo moći u potpunosti da iskoriste,. Slično tome, Animal Planet nudi nove mogućnosti brendovima koji ciiljaju na žensku populaciju jer je izuzetno popularan među ženama. Sve zajedno, sklop naših gledalaca pruža jedinstvenu šansu oglašivačima u Srbiji.

Šta vole gledaoci u Srbiji – da li ste uradili neko istraživanje?
- Mi kontinuirano ulažemo u istraživanje kako bismo bolje razumeli lokalne gledaoce na svim našim glavnim tržištima, uključujući i Srbiju. Srbi uživaju u programu koji je ujedno i informativan i zabavan, pogotovo kada se to predstavi na moderan i savremen način. To je razlog uspeha naših brendova na ovom tržištu. Na taj način, isporučujemo jedinstven spoj, koji nailazi na dobar prijem kod ljudi.

Radili ste u raznim zemljama – kako je to uticalo na Vas, u ličnom i profesionalnom smislu?
- Poput gledalaca Discovery kanala, ja sam radoznala i otvorena za nova iskustva, tako da uživam putujući na nova mesta i upoznajući nove ljude. Nalazim da je energija i raznolikost tržišta, na kojima mi poslujemo, izuzetno vredna. Osim toga i stopa rasta je interesantnija, nego na razvijenim tržištima Zapadne Evrope i Severne Amerike!


Katarina Milovanović

Pogledajte još