Grčka izdala prve licence za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe

Grčka je izdala prve licence privatnim kompanijama za uzgoj kanabisa u medicinske svrhe u toj zemlji, u pokušaju da se domogne tržišta u procvatu vrednog milijarde evra.

Nakon što je prošle godine legalizovala kanabis u medicinske svrhe, a u martu ukinula zabranu njegovog uzgoja i proizvodnje, Grčka je izdala dve licence, dok će još 12 dozvola biti izdato do kraja ove godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomije i razvoja.

- Postoji ogromno interesovanje, pretežno iz Kanade i Izraela... Neki od potencijalnih investitora su veliki - rekao je na konferenciji za novinare Stergios Piciorlas, zamenik ministra ekonomije.

- Legalizovanje kanabisa u rekreativne svrhe se još ne razmatra - istakao je Piciorlas u odgovoru na pitanje novinara.

Prema rečima grčkog zvaničnika, prvi proizvodi od kanabisa u medicinske svrhe očekuju se na tržištu za oko 12 do 18 meseci. Ova industrija je, prema njegovim rečima, uglavnom izvozno orijentisana.

Očekuje se da će 14 licenci dovesti do otvaranja više od 750 radnih mesta i doneti oko 185 miliona evra investicija.

Smatra se da hiljade pacijenata u Grčkoj koristi kanabis u lečenju niza ozbiljnih bolesti, ali vlasti nemaju precizne brojčane podatke o tome.

Više zemalja, među kojima su Britanija, Nemačka, Italija i Danska, već su dozvolile izdavanje recepata za medicinski kanabis, a u junu je Kanada postala druga zemlja u svetu, posle Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu, čime je okončana njena 90-godišnja zabrana.

Izvor: Tanjug
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još