Squash spektakl

Posle velikog uspeha prošle godine, kada je imao beogradsku premijeru, turnir “Squash Land Trofej Beograda” ove godine prerastao je u spektakl na trgu Nikole Pašića na specijalno sagrađenom staklenom terenu

Prvi put ove godine, pored takmičenja u muškoj konkurenciji, održana su i takmičenja za dame i juniore. Turnir je počeo mečevima u najbrojnijoj - muškoj konkurenciji, ali su prvi takmičarski dan ipak obeležile dame. U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Austrijanka Birgic Cufal, drugo mesto pripalo je Diani Leguš iz Estonije, dok je treće mesto zauzela Grkinja Eliza Kabioti.

Mečevi su se igrali ceo dan, a uvertira za žensko finale bio je pravi šou, odnosno meč između klovna i devojke na štulama. 

U konkurenciji muškaraca Beograđanima su se predstavila 64 igrača, a najmlađi je bio devetogodišnjak. Prvo mesto zauzeo je Tomaš Šloc iz Slovačke, drugo  je pripalo  Slovencu Gašperu Fečuru, a Ivan Đorđević, kapiten naše reprezentacije, iako je zauzeo treće mesto na turniru, pobrao je najviše aplauza i ženskih osmeha.

Najbolji juniori Srbije i zemalja u okolini imali su priliku da na prvom oficijalnom juniorskom turniru u Srbiji, pokažu svoje umeće i napredak koji su ostvarili proteklih godina, a publika je uživala. 

”Interesovanje za ovogodišnji turnir je bilo veliko što pokazuje i podatak da smo imali preko 100 takmičara iz preko deset evropskih zemalja. Drago mi je što su Beograđani uživali u sportu o kome se sve više priča", izjavio je za portal Nadlanu Čedomir Vitorović, predsednik Organizacionog odbora turnira. 

"Turnir je postao simbol skvoša u našoj zemlji i nadam se da ćemo sledeće godine moći da se pohvalimo većim brojem domaćih igrača čime ćemo napraviti pravu pozivnicu za pravi spektakl što Trofej Beograda jeste i zaslužuje”, zadovoljno je ocenio Vitorović.

Domaćin ovog velikog spektakla međunarodnog karaktera koji je definitivno postao simbol razvoja skvoša u našoj zemlji, a koji će se održavati svake godine bio je Klub “SquashLand”, u saradnji s ministarstvom za sport i gradom Beogradom. Organizatori turnira učinili su sve kako bi ponovo, pored fantastičnih mečeva, ovaj turnir bio iskorišćen za najveću promociju squash-a na Balkanu.

Squash se igra preko 130 godina, doživeo je senzacionalan rast poslednjih trideset godina, i očekuje se da će u narednom periodu postati jedan od najvećih i najpopularnijih sportova. Pored Squash Land kluba u Beogradu u narednom periodu očekuje se otvaranje još klubova pa se samim tim očekuje i veći broj igrača, čime bi se približili velikoj evropskoj konkurenciji na pravi način.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević i Marko Risović

Pogledajte još