fbpx

STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU: Zašto je važno piti vodu tokom i nakon vežbanja?

Mnogi ljudi smatraju da će pogrešiti ako budu pili vodu tokom i nakon vežbanja, ali naučnici i profesionalni atletičari tvrde suprotno. Evo šta se dešava našem telu ako ignorišemo njegove signale i ne pijemo dovoljno vode.

Ukoliko ne pijete dovoljno vode, vaše telo može da zameni žeđ glađu, pa ćete imati potrebu da jedete, umesto da popijete čašu vode. Ako ne pijete vodu tokom vežbanja, a nakon treninga osećate glad, znači da je vešem telu najverovatnije potrebna samo voda, prenosi "Bright Side".

Čak i ako izgubite jedan ili dva odsto vode, počećete da osećate posledice kao što su nedostatak fokusa i malaksalost. Ukoliko ne pijete dovoljno tečnosti, vrlo lako može doći do oticanja i stvaranja podočnjaka.

Svi znamo da se nakon dobrog treninga mišići upale, ali malo ko od nas zna da ta upala traje duže ukoliko ne konzumiramo dovoljno vode. Osim toga, naučnici tvrde da će se efekat vežbanja smanjiti za 30 odsto, ukoliko izgubimo samo pet procenata tečnosti.

Takođe, time što ne pijete vodu tokom treninga, ne dopuštate toksinima da izlaze iz vašeg organizma. Prosto, ako u telu nema dovoljno vode, nećete se dovljno ni znojiti, pa samim tim nećete izbaciti ni sve toksine.

Izvor: Prva
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.