Semenja se pobedom vratila na stazu

LAPENRANTA, 15. jula 2010. (Beta-AP) - Južnoafrička atletičarka Kaster Semenja pobedila je u finskom gradu Lapenranta na prvom takmičenju koje je trčala po povratku sa pauze na koju je morala zbog provere pola.

Semenja je 800 metara pretrčala za dva minuta, četiri sekunde i 22 stotinke.

Taj rezultat je daleko slabiji od onog kojim je 2009. godine u Berlinu osvojila titulu svetske prvakinje - minut, 55 sekundi i 45 stotinki. Semenja je, ipak, bila zadovoljna.

"Nije lako stazu preći za dva minuta i četiri sekunde, posebno posle onoga što se meni desilo. Bila sam malo nervozna, pošto se dugo nisam takmičila. Ovo je sada novi početak za mene", kazala je 19-godišnja atletičarka.

Svetska atletska federacija (IAAF) je proveru pola tada 18-godišnje Kaster Semenje naložila još pre završetka Svetskog prvenstva u Berlinu. Razlog je bio ogroman napredak Semenje, kojoj je kasnije dozvoljeno da nastavi da se takmiči u konkurenciji žena.

Potez čelnika svetske atletika izazvao je veliki bes u Južnoj Africi gde je Semenja po osvajanju zlatne medalje u Berlinu dočekana kao junakinja. Sama atletičarka nije kritikovala IAAF.

"Možda je za mene bilo i dobro da odmorim malo posle ličnog rekorda. Još sam mlada, mišići se još razvijaju. Sigurna sam da mogu da trčim još brže nego u Berlinu", istakla je Semenja.

Pogledajte još