LESTVICA ZA BRAK: Koliko je ekonomski standard važan za odlazak pred matičara?

Zašto se neki parovi koji žive zajedno venčaju, a drugi se rastave? Mnogo je odgovora na to pitanje, a naučnici sa Kornel Univerziteta potražili su ga u novčaniku.

Kako kažu, ako par zarađuje isto koliko i njihovi venčani vršnjaci, veća je verovatnoća da će otići pred matičara. U pitanju je teorija poznata pod nazivom "lestvica za brak" - što je par bliže da ostvari ekonomski standard koji se povezuje sa brakom, kao što je na primer dovoljno novca za kupovinu kuće, veća je verovatnoća da će završiti ispred matičara.

Ranije studije su potvrdile da ekonomski lošije stojeći parovi visoko vrednuju brak kao instituciju ali ne mogu da zadovolje finansijski aspekt da bi u njega ušli. Žele da imaju auto, kuću, svadbu, stabilan prihod, izvesne poslove, pa tako brak sve više postaje rezervisan za parove sa određenim ekonomskim standardom.

Naučnici su takođe utvrdili da ako partneri koji žive zajedno zarađuju sličnu sumu novca, manja je verovatnoća da će se rastati. Jer, jednakost je važna za stabilnost. Oni takođe imaju ravnopravnije poglede kad je reč o ženskoj i muškoj ulozi od onih koji iz samačkog života ulete u bračni.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još