Put Srbije ka EU koče reforme, a ne ucene

BEOGRAD, 16. jula 2010. (Beta) - Broj građana Srbije koji misle da zemlju na putu ka članstvu u EU koče obimne reforme koje treba sprovesti, a ne politika uslovljavanja Unije prema Srbiji, raste, rezultati su istraživanja "Stavovi građana o procesu evropske integracije Srbije".

Dva odsto manje nego u decembru prošle godine, ili 43 odsto građana, smatra da ulazak Srbije u Uniju u najvećoj meri usporava politika stalnog uslovljavanja koju EU primenjuje prema zemlji, pokazali su rezultati istraživanja javnog mnjenja iz juna 2010. predstavljeni danas u Vladi Srbije.

Kako je objasnila direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević, porastao je, međutim, broj onih koji ocenjuju da su reforme koje treba sprovesti obimne i teške i da je to ono što otežava ulazak u članstvo EU.

Istraživanje je pokazalo i rastuću svest građana o tome da je među uslovima koje EU postavlja Srbiji da bi postala kandidat za članstvo, veoma važno sprovođenje reformi, dok pada procenat onih koji misle da glavni uslov za EU predstavlja saradnja sa Hagom.

Pogledajte još